Waarom zou je nog sparen als je ook kunt beleggen?

De spaarrentes bereiken dieptepunt na dieptepunt. Intussen is de gemiddelde spaarrente gezakt tot (ver onder) het 1%, waarmee je dus op elke €1.000 spaargeld slechts €10 rente ontvangt. Je zou je onderhand gaan afvragen waarom je nog spaart als je ook andere dingen kunt doen om je geld te vermeerderen. Beleggen, bijvoorbeeld. Heb jij altijd al willen leren beleggen om op die manier aan extra inkomsten te komen? Dan is dit je moment. We geven je vijf redenen om te beginnen met beleggen.

Beleggen levert meer rendement op dan sparen

Uitgaande van beleggingen met lage risico’s, leveren die je doorgaans meer rendement op dan sparen. Daar waar je spaarrekening nu ver onder de 1% spaarrente zit, kun je met beleggingen tot wel 3 of 5% rendement behalen tegen weinig tot gemiddelde risico’s. Laat je hierover wel altijd informeren door een adviseur, alvorens je geld te beleggen!

Sparen is beleggen voor de bank

Wanneer jij spaart, belegt de bank met jou geld. Of dacht je dat het spaargeld gewoon op een rekening bleef staan wachten tot jij het nodig had? Waar komt de winst (rente) anders vandaan? Banken geven spaarrente over hun eigen winsten. Die winsten behalen ze door te beleggen met jou geld. Kennelijk blijven hun eigen winsten erg uit, gezien de lage rentes, maar waarom zou jij de bank laten beleggen als je het ook zelf kan doen?

Beleggen is leuk

Mensen die beleggen geven vaak aan dat ze dit zijn gaan doen, omdat het ze wel leuk leek. Op zich is het ook wel leuk om aandelen te hebben, want wettelijk ben je dan mede-eigenaar. Leuk toch, om te kunnen zeggen dat je mede-eigenaar bent van Heineken of KPN? Of verder van huis: aandelen hebt in Apple of Facebook?

Mensen die beleggen blijven bij

Wie belegt blijft bij, want beleggers moeten het nieuws volgen om succesvol te zijn. Gaat het goed met een bepaald bedrijf? Dan kun je daar wellicht aandelen in kopen. Maar dan moet je wel weten in welke sectoren het momenteel goed gaat of minder goed. Ook in minder goede tijden is winst te behalen, als je op short inzet.

Beleggen kun je ook uitbesteden

Wanneer je wel wil beleggen in plaats van sparen, maar geen zin hebt om het wereldje zelf te gaan verkennen, kun je het ook uitbesteden. Bij diverse banken en financiële instellingen zijn beleggingsfondsen te vinden. Daar kun je met een bepaald bedrag instappen. Een expert gaat dan aan de slag met jouw geld. Je doet dit vaak in een groep met meerdere mensen. Dat geeft vertrouwen en schept een band: je hebt samen baat bij winst en deelt ook samen in het verlies. De meeste beleggingsportefeuilles worden dagelijks door experts bijgehouden en bieden dus een perfect alternatief voor je geld op een spaarrekening zetten. Over het algemeen geldt: hoe hoger het risico dat je bereid bent te lopen, hoe hoger het rendement. Maar doorgaans is ook het laagste rendement (bij dus weinig risico) meer dan wat je vandaag de dag op je spaarrekening krijgt.

Toch liever sparen?

Ondanks dat we je vijf redenen hebben gegeven kan het zo zijn dat je helemaal niet wil beleggen en het wel prima vindt. In dat geval is het natuurlijk goed om te weten dat niets zoveel zekerheid biedt als je geld gewoon laten staan op je spaarrekening. De bank zal met jouw geld aan de slag gaan en zonder dat het je enig risico kost, kun je over een tijdje toch een rente verwachten over je tegoed. Laten we wel hopen dat die rente niet nog verder keldert…