Geld tijdelijk niet nodig? Open een spaardeposito!

Heb je geld dat je tijdelijk niet nodig hebt? Staat dat geld op een spaarrekening waarvan de rente behoorlijk tegenvalt? Dat probleem hebben meer mensen. De som geld die ze niet hard nodig hebben, staat daar al een lange tijd op een spaarrekening, maar de rente is nu niet bepaald om over naar huis te schrijven. Sparen is dan wel verstandig, maar in dit geval is het wellicht beter om het op een andere manier te doen. Zo zou deposito sparen wellicht een betere optie zijn. In dit artikel zal ik meer informatie geven over deze manier van sparen.

Wat is deposito sparen?

Eigenlijk is het idee achter deposito sparen vrij eenvoudig. Waar je geld op een normale spaarrekening vrij mag opnemen, zet je je geld bij een spaardeposito voor een bepaalde tijd vast. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je geld voor 5 jaar vast te zetten en daar een mooie rente over te ontvangen. Over het algemeen mag je dan tussendoor niets opnemen en ook geld bijstorten wordt in principe niet toegestaan. Daarnaast kan de rente op een normale spaarrekening veranderen, terwijl de rente voor een deposito vast is.

Voordelen van een spaardeposito

Maar wat zijn dan precies de voordelen van een spaardeposito? Een voordeel is dat de rente in principe hoger is dan de ‘normale’ spaarrente. Je zet je geld immers vast en kunt er niet aan komen, dus daarvoor word je extra vergoed door de bank.

Daarnaast weet je vooraf welke rente je precies zult ontvangen. Bij een standaard spaarrekening is het probleem dat de rente tussentijds kan wijzigen. Zo kan het zijn dat je met een gunstig rentepercentage begint, maar dat de rente daarna sterk afneemt. Bij een spaardeposito is dat niet het geval en zal de rente dus gedurende de hele looptijd hetzelfde blijven. Op die manier kun je dus eenvoudig achterhalen wat je spaargeld je zal opleveren.

Ten slotte zou je het als een voordeel kunnen zien dat je tussentijds niet aan je spaargeld kunt komen. Zo ben je er zeker van dat je ook echt geld spaart en het dus niet uitgeeft aan andere zaken.

Nadelen van een deposito

Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan een deposito. Zoals eerder aangegeven, is de rente ten tijde van het openen van een spaardeposito in de meeste gevallen hoger dan die van een standaard spaarrekening. Het nadeel is echter dat wanneer de rente stijgt, dat geen invloed heeft op de rente van je lopende deposito. Die rente is immers vast en blijft dus gelijk, terwijl de rente op een normale spaarrekening kan toenemen.

Een ander nadeel van een spaardeposito is dat je niet zomaar geld van de rekening af kan halen. Wanneer je onverwachts te maken krijgt met een financiële tegenvaller zou dat dus voor problemen kunnen zorgen. Daar komt bij dat je over het algemeen ook geen geld bij kunt storten. In dat geval dien je in principe dus een nieuwe deposito te openen.

Weeg de voor- en nadelen dus goed tegen elkaar af, zodat je kunt achterhalen wat voor jou de beste manier van sparen is. Heb je zelf nog aanvullingen? Laat ze hieronder dan zeker even weten!