Water besparen!

Water besparen is eenvoudiger dan je denkt. Wanneer je in je dagelijkse leven actief bezig bent met water besparen, kun je jaarlijks tevens aardig wat geld besparen. Daarom zal ik in dit artikel een achttal goede tips geven om water te besparen.

8 water besparen tips

1. Waterbesparende kranen, douchekoppen etc. aanschaffen

Wanneer je serieus water wilt gaan besparen, is het aan te raden om je oude kranen, douchekop etc. te vervangen door waterbesparende varianten. In dat geval kan het waterverbruik namelijk zeer sterk dalen, meestal zelfs met zo’n 30 procent. Het voordeel is dat materialen zoals een waterbesparende douchekop niet eens duur hoeven te zijn, terwijl ze voor een enorme besparing zorgen. Verder kun je uiteraard ook al kijken naar bepaalde keurmerken. Zo zijn producten die het keurmerk KIWA Laag Verbruik dragen zuinig met water.

2. Spoelonderbreker monteren

Je kunt ook water besparen door een spoelonderbreker op de toiletstortbak te monteren. Hoewel je op deze manier erg veel water kunt besparen, liggen ook in dit geval de kosten erg laag. Volgens sommige bronnen bespaar je met een spoelonderbreker jaarlijks zo’n 8000 liter water.

3. Een was draaien als de wasmachine daadwerkelijk vol zit

Zoals je misschien wel weet, verbruiker wasmachines enorm veel water en energie. Daarom is het belangrijk om alleen een was te draaien als de machine ook daadwerkelijk vol zit. Dit geldt uiteraard niet alleen voor wasmachines, maar ook voor vaatwassers en andere vergelijkbare apparaten.

4. In de zomer niet dagelijks de planten water geven

Veel mensen geven hun tuin in de zomer dagelijks water. Wanneer je water wilt besparen, is het echter verstandig om dat terug te brengen naar 1 keer week. Planten kunnen zich daar namelijk gewoon op aanpassen, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je planten eronder lijden.

5. Auto wassen met emmers water

Water besparen kan ook door tijdens het wassen van je auto geen tuinslang maar emmers water te gebruiken. Met een tuinslang gebruik je namelijk al snel zo’n 150 liter, terwijl 4 emmers water ook voldoende is. Verder zou je eventueel ook naar een energiezuinige wasstraat kunnen gaan.

6. Regenton gebruiken om regenwater op te vangen

Een andere manier van water besparen, is door simpelweg regenwater op te vangen. Op het dak van een gemiddeld huis valt immers zo’n 80000 liter regenwater per jaar. Wanneer dit water wordt opgevangen in een regenton kun je jaarlijks dus aardig wat drinkwater besparen.

7. Douchen in plaats van in bad gaan

Het is natuurlijk heerlijk om zo nu en dan eens op je gemak een bad te nemen. Bedenk echter wel dat je in dat geval veel meer energie en water verbruikt. Zo gebruik je bij een gemiddelde douchebeurt zo’n 75 liter water, terwijl dat al toeneemt tot 150 liter wanneer je in bad gaat.

8. Thermostatische douchekraan installeren

Je hebt er waarschijnlijk een grote hekel aan om ’s ochtends te moeten wachten totdat het water eindelijk op temperatuur is. Het probleem is dat er ook aardig wat water wegspoelt tijdens het wachten. Wanneer je water wilt besparen, is het daarom aan te raden een thermostatische douchekraan te installeren.

Wanneer je de bovenstaande tips onthoudt en toepast in het dagelijkse leven, zul je merken dat je aardig wat geld kunt besparen, omdat je simpelweg veel minder water gebruikt. Het bijkomende voordeel is dat je nog eens bewuster bezig bent met het milieu ook!

Heb je zelf nog goede tips om water te besparen? Laat ze dan zeker hieronder achter!