Hoe kun je als ondernemer geld sparen?

Als je ondernemer bent, kan het soms lastig lijken om geld te sparen omdat je geneigd bent om alle winst weer te investeren in het bedrijf. Sparen levert tegenwoordig ook weinig op omdat de rentes zo laag liggen, terwijl je over je spaargeld wel belasting moet betalen. Er zijn echter wel mogelijkheden om als ondernemer geld te sparen en de belastingdruk te verlagen. Je moet dan niet privé sparen, maar gaan sparen in je onderneming.

Zakelijk sparen

Als je spaart in je onderneming heeft dat verschillende opzichten in vergelijking tot privé sparen. Om te beginnen valt het geld dat je in de onderneming spaart in een andere box. In de praktijk betekent dit dat je minder belasting betaalt als je zakelijk spaart. Dat klinkt erg voordelig en dat is het ook, maar er zijn erg veel regels waar je aan moet voldoen als je op deze manier wil sparen. Er zijn eigenlijk twee basisregels als je via deze weg wil sparen.

Voorwaarden zakelijk sparen

Je mag je geld niet zomaar zakelijk gaan sparen, maar je moet hier een zakelijke reden voor hebben. Een voorbeeld is bijvoorbeeld dat je privékapitaal wil inbrengen in het bedrijf of als je een investering wil doen waar je privévermogen voor nodig hebt. Daarnaast kun je ook geld dat je normaal naar je privé rekening zou overmaken, laten zitten in je onderneming. Daarmee blijft het geld in de onderneming zitten en komt het in de gunstige belasting box. Dat is vooral rendabel voor eenmanszaken. Als je je inkomsten in je onderneming laat zitten betaal je daar veel minder belasting over en als de spaarrente weer stijgt kan je het heel gemakkelijk op je privérekening zetten zodat je weer rente ontvangt.

Overzicht

Tot slot is het belangrijk om overzicht te hebben en te houden over je inkomsten en uitgaven. Op die manier kan je een planning van je uitgaven maken en weet je precies hoeveel je maximaal kan uitgeven als je nog wil sparen. Het is belangrijk om geld terug te stoppen in je onderneming, maar het kan nooit kwaad om een buffer op te bouwen. Naast sparen heb je ook te maken met kosten. Wil je meer weten over de kosten die je als ondernemer hebt. Lees dan deze blog.